Üdvözöllek!

Nem tudom mennyi kamionos van, aki lefutotta már a félmaratont úgy, hogy munka közben készült fel rá. De, gyanítom 1 kezemen megszámolható. Bár nem is más érdekel, hanem az, hogy nekem sikerüljön. Fontosnak érzem, hogy megjegyezzem, egészen óvodás koromtól engem a sportra, sportos életvitelre neveltek. A 2000-es évek elején, sajnos jó időre abbahagytam az aktív sportolást. Egy fórumon olvastam, ahol egy gyakorlottabb maratoni futó azt mondta, testünk emlékezni fog, hiába volt kihagyás. Azért is fontos ez, hisz lehet hozzám mérnéd magad és ha épp nem úgy haladsz, lehet nem voltál ily módon nevelve. Ovi focisulival kezdtem, és a futball lett az életem is, sajnos valami okból abbahagytam. Bő 18 évet fociztam aktívan, és NB1/b lett a pályafutásom vége. Ez mellett hosszú évekig kézilabdáztam, 2 évig karatéztam (kyokushinkai) úsztam, 1 évig teniszeztem, és bizony futni utáltam. Erre most... Nem annyira a trend, inkább a betegségek legyőzése, aktív életforma hozta vissza a sportot az életembe. Mi történt??

Sajnos hosszú évekig, egész pontosan 18 évig cigarettáztam. Bár, régóta terveztem, hogy leteszem a cigarettát, végül 2012.dec.31-én reggel 7 órakor sikerült. 10 napig elektromos cigit szívtam, majd a 10. napon, délben jutott eszembe, hogy hé, ma nem szívtam... Akkor tudtam, most sikerülni fog. Ennek lassan 2 éve. Féltem letenni, hisz régóta súlyproblémákkal küzdöttem. Rendszertelen étkezés, rossz életmód, és az ominózus napig, már 50 kg-t sikerült lefogynom. Bizony, voltam 156 kiló is. Szóval attól féltem, amit mindenki hangoztatott, hogy aki leteszi a cigit, az 10-15 kilót hízik .Már tudom, ez NEM IGAZ! Én a Norbi update-el/paleolit-al fogytam le, és tovább fogytam hiába nem cigarettáztam. Persze az Update sem egyszerű, hisz attól, hogy megmutatják a helyes utat, még végig is kell rajta menni. De az egyik nélkül nincs a másik.

Kanyarodjunk vissza 2012 év elejére, amikor  gerincsérvet diagnosztizáltak és műtét felé akart terelni egy orvos. Rettenetes fájdalmaim voltak, de kezembe vettem a sorsom. A sérv okai: túlsúly, -lefogytam, cigaretta-letettem, mozgáshiány-aktívan mozgok, helytelen testtartás pl ülés,-helyesen ülök, kevés vízfogyasztás-már napi 2-3 litert iszok és lám, 2014 van, és hibátlan a derekam.Jött egy újabb lökés, keresztanyám, nyugodjon békében, rákban szenvedett majd halt meg. Már elköszönni mentem be hozzá a kórházba, amikor haladtam a kórterme felé. Azon az osztályon síri csend volt. Ahogy be-benéztem egy-egy terembe, sovány, üveges tekintetű, mondjuk ki élő halottakat láttam. Tehetetlenek, várják a halált. Vajon hányójuknak jutott ott akkor eszébe, hogy jól éltek e, megtettek e mindent azért, hogy ne így legyen, bánják e?! Genetika, szerencse, bla-bla. Én egyet tudok, és akkor ott megfogadtam, ha oda is kerülök, mert kerülhetnék én is, te is, én elfogom tudni mondani(ne kerüljön rá sor)én megtettem mindent, és az utolsó percig edzenék is tovább. Én nem akarok 100 évig élni, csak egyet akarok, egészségesen élni, úgy, hogy egyszer lekapcsolják a villanyt, és vége...de elkalandoztam, ott tartottam, hogy lefutom a félmaratont.(talán még a maratont is) Jelenleg 194cm és 107kg(a cikk megjelenésekor már csak 98) vagyok. Hogy, könnyebben menjen a futás, még fogynom kell, bár ennek annyira nem örülök. Picit keményebb Update/paleolit  módszerekkel fogok fogyni, na meg persze sok-sok edzéssel .Egy haladóknak kidolgozott, 18 hetes edzéstervet követek. Nem szabad kapkodni, hisz ha siettetni akarod, olyan lesz az eredmény, mint a gyors fogyás, vagy az első éjszakán ágyba vitt nő. Szart sem ér.

Én kezdésnek csináltattam egy vérképet, ami szerencsére hibátlan, egy kivétellel, magas volt a húgysav szintem, egyébként teljesen hibátlan. Ezt követte egy terheléses vizsgálat, ami hibátlan lett. Ezután egy ultrahangos szív vizsgálat.1 szívbillentyű nem 100%-os. Nos valamiben meg kell majd halni:), de az orvos szerint maximálisan edzhetek, és futhatom a félmaratont. Ami bizony itt a kamionban, munka közben nem egyszerű, ugyanis heti 4 edzés lesz, azokon a napokon pedig, alig 6-7 órát tudok majd aludni, és nehezíti a dolgot, hogy nem mindig áll zuhanyzó a rendelkezésemre. De, nem estem kétségbe. Vettem egy túrázóknak árult 20 literes kemping zuhanyzót, 15.000 Ft a Decathlonban. Ez bőven jó arra, hogy akár nomád körülmények ellenére is tartsam a higiéniát, és ne foghassam arra, hogy nincs zuhany és nem tudok edzeni. Tudok. Már csak az akaraterőn kell csiszolni, hisz én nem mindig úgy indulok, ahogy én akarok, hanem ahogy a fuvar diktálja. Így, többször hajnalban, vagy épp éjfélkor kell majd edzenem. Nehéz. De megcsinálom. Szerintem sokan igyekeznek magukat másokhoz viszonyítani, már csak azért is, hogy lássák, ők mennyire jók, vagy épp gyengék. Ezért már írtam a sportolói múltról, de nézzük, hogyan kezdtem én a futást, főleg, hogy 18 évig cigarettáztam.

2013 márciusában kezdtem, akkor már gyerekkori barátom, Robika lelkesen futott és tudott pár infót adni. Én egyik reggel felkaptam egy tornacipőt, és nekivágtam. 800 méter.  Ennyi volt. Persze már akkor is mértem, a RUNKEEPER alkalmazással, ami nagyon jó, mert neten is látod az összes, aktivitásod. A futás végén, azt hittem meghalok, annyira nem kaptam levegőt, fájt a lábam, és ömlött rólam a víz. Nem voltam túl boldog. 8perc/km, ennyivel kezdtem a futásokat. Kíváncsi voltam, mikor fog ez nekem is menni. Én is sokat akarok futni és nem lihegni. Nos Robika azt mondta, ő kb. 1 hónap után már jól bírta. Kérdeztem, még is mi változott. Hát jobban bírok cigizni:)))  mondta. Nagyszerű, tehát Robi már 2 dobozzal is elteker gond nélkül. Nagyon fontos, azonnal vettem egy futó cipőt, ugyanis torna cipőben aligha lehet futni:) Az butaság.Én vettem 1 nyárit, és egy télit. Ez mellé vettem még futó ruhát. 1 nadrág, 1 póló, 1 termo felső, 1 vízálló termo felső. Így áll össze a 3 rétegű öltözet, ami főleg télen fontos. Kipróbáltam és -10 fokban is igazán melegem volt benne, már az első pár száz méter után. Nem volt olcsó, hisz a ruha volt 50 ezer Ft a cipő pedig 35 ezer Ft. Folytattam a futásokat, nagyjából 2-3 naponta, és fokozatosan emeltem a távot, egészen 1,5 km-ig. Ekkor, kb. 2 hete futottam, pontosabbat  azért nem tudok írni, mert elveszett az első 2 havi adatom, mert akkoriban még nem töltöttem fel a RUNKEEPER oldalára. Emlékezetem szerint nagyjából a hónap végére értem el azt, hogy kevésbé lihegtem. Az 1,5 km-s futás után kezdtem neten olvasgatni edzés terveket. Abban láttam, hogy jó sétálni is 1-1 szakasz között. Ezért elkezdtem futni úgy, hogy 1 km  futás majd 2-3 perc séta. Így növeltem a távokat. 2013 májusára, innen pontos adatok vannak, már 5km-t  futottam, lihegés nélkül, de minden km után a beidegződött séta következett. Ekkoriban havonta 7-10 edzésem volt, vagyis akkoriban ezek inkább csak sima futások. Visszanézve, a tempót nemigen tudtam tartani, és váltakozó volt a sebességem. Futások alatt 6-7 perc/km volt a tempó. Nyáron egy fórumon beszélgettem, ahol írtam, hogy már 10 km-t is bírok futni. Ekkor keményen leszólt egy maratonista nő, hogy ha belesétálok, akkor annak semmi értelme, így inkább ne is fussak. Igaza volt. Bár akkor picit rosszul esett, de igaza volt. Így, bár már 10 kilométert bírtam futni(belesétálva), és 1-1 futásom közel 1 óra 20-30 perc volt, előröl kezdtem a futást. Bár annak örültem, hogy már ennyi időt töltök sportolással.
 
Elkezdtem 2-3 kilométerekkel, ami nagyon fájdalmas volt eleinte. El sem hittem, annyira bele akartam sétálni, alig bírtam lépni, de tudtam, hogy csak így lesz eredménye. Egy hónap elteltével, sikerült 5-8 km megállás nélkül, egyenletes tempóban, 6.30-7 perc/mk között. Ekkor tovább léptem, jött a pulzus mérő óra. Nem butaság. Ugyanis, ha magas pulzus számmal futunk, egyértelműen hamarabb kifulladunk. Nekem 180 körül van a maximális pulzusom, könnyed tempó alatt, 130-140 között futok. Alacsony egyébként a vérnyomásom, 105/65 általában.
Gondoltam egyet, és beiktattam a biciklizést, amin nagyon meglepődtem, hisz a 3. alkalommal már 100 km felett tekertem megállás nélkül(kivétel inni stb...)ezt mai napig nyomom. 50 km alatt aligha megyek el biciklizni.
 
2014
Megvan az orvosi vizsgálat, ez előélet, a viszonylag aktív élet, egészséges életmód, jöhet a felkészülés. Több edzésprogram közül lehet a neten válogatni, ami jó, hisz tapasztalt emberek állították össze, és jó rájuk hallgatni. Én egy 18 hetes gyakorlott futóknak összeállított edzéstervet
választottam, és ezzel készülök fel a félmaratonra. Ez idáig egyhuzamban 12 km-t bírtam futni, de gyors gyaloglás volt már 21 km megállás nélkül. Heti 4 edzéssel, ez mellett biciklizéssel készülök.
 
A fogyókúra, amit én életmódnak nevezek. Nem diétázunk, az a szó nagyon rossz. Ezt gondold végig. Rossz az életmódod, rosszul étkezel, nem mozogsz, tehát elhízol. EZ AZ OK!!!!!
Azt mondod, hm én most nem eszem, én most diétázom. Ha kell sírok. Leadod a felesleget, hűű nagyon boldog vagy. Mi történt?Megoldottad az OKOZATOT, azaz a túlsúlyt, de mi lesz az OK-al????? Örökké éhezni fogsz? Egy fenét. Ezért kell életmód váltás. Az enyém lényege a kalóriaszámlálás. Magas fehérje bevitel, alacsony szénhidrát mellett. Folyadékbevitel főleg víz, vagy ritkábban édesítővel készült ital.
Nagyon gyorsan felejtsd el a 100%-s gyümölcsleveket meg ilyeneket.A light-t meg végképp. Azt ihatod meg, amiben 100 ml/10 kcal-nál kevesebb van. Tejet sem iszom. Tehát víz. Sok sok hús, kolbász, zöldség, gyümölcs (óvatosan a cukortartalma miatt) ezek a fő ételeim.És 1-1 jobb natúr joghurt(50-60 Kcal/100 g). Egy grill csirke ebédre? Király. Lehet itt enni, csak okosan. Ugyanis 500 g csirkemellben van 570 Kcal mellett 106 g fehérje 13 g zsír, míg egy kicsi 75 g-os Chipsben 404 Kcal mellett, 4 g fehérje 26 g zsír és 36 g szénhidrát. Ötöd annyit sem ettél, de majdnem ugyanannyi a kalóriatartalma, mint a csirkének, viszont fehérje semmi.
Mutatok egy helyes napot.
 
  • Reggeli: 4 tojás, 10-10 dkg paprikával-paradicsommal és 10 dkg kolbász.
  • Ebéd: 500 g csirkemell 100-100 g brokkolival-karfiollal.
  • Vacsora: 1 natúr joghurt 100 g pulykasonkával.
 
Ez nagyjából 1 kg étel, ami tartalmaz 1383 kcal fehérje 160 g, zsír 60 g, Ch 35 g. Egy nő egy nap kb. 1700 kalóriát éget el, egy férfi 2000-2400 között, de  munka függő. Tehát mindkét nem fogy edzés nélkül is. Ha már csak futni elmész, 60 perc 600 kalória kb. és már is 1000 alatti  a kalóriabeviteled, a napi kalóriád pedig mínuszban van, azaz fogysz. ilyen egyszerű:))) Hiszen ettél 1300-at, alapból elégettél 1700-t(nő esetében) illetve a futás alatt elégettél 600-at.
 
Milyen egy rossz nap?
 
  • Reggeli: 2 db kifli, 1 teáskanál vaj 100 g pulykapárizsi, 2 Dcl tej, 10 g trappista sajt (791 kalória csak a reggeli)
  • Ebéd: sajtos makaróni ketchuppal(100 g spagetti, 100 g darálthús, 10 g sajt, 2 evőkanál ketchup)
  • Vacsora: vegyes köret (50-50 g rizs, sült burgonya),100 g csirkemell, 500 ml sör.
 
1789Kcal F-77.7 Zs-74.8  Ch-161.6 
 
Ez így kb. 600g étel, tehát pont feleannyi, mint az egészségesnél, és több a kalóriája. De a legfontosabb hogy a CH-ja az egekben van. Hol van még a kóla, kávé, rágcsa stb...ami nem különben tönkreteszi a fogakat.
 
 
 
 
AZ EDZÉS
 
1.Hét.
 
Mérlegelés. 107kg-194cm
 
Egész héten zöldség alapú ételeket eszek. Csak vizet iszom, napi 2-3 liter. Recepteket a receptek menü alatt találsz.
Készítettem francia salátát, természetesen cukor majonéz mentes, egy sajttekercset, egy spenótos kuszkusz salátát csicseriborsóval, majd egy hús mentes palóc levest. Igyekeztem keveset enni, és a napi 1000-1500Kcal között tartani a kalóriabevitelt.
 
1.Nap. -6 km 6 perc/km futással nyitottam.
2.Nap. -4 km laza futás, 6.45-7p/km. Nagyon könnyű volt, el sem fáradtam. Ez után jött egy fegyencedzés, egészen a kezdetektől. 2×10 fekvőtámasz. 2×10 guggolás 2×10 lábfelhúzás.
 
3.Nap. -5 km laza futás. 6.30-6.50 p/km között. Szívem szerint megindítottam volna a bennem rejlő lovat és futottam volna ahogy bírok, de      nem. Követem az edzéstervet. Azon gondolkoztam vajon milyen lassú ez a tempó, az első km után vissza kellett vennem. Vajon milyen volt  amikor  majd 8 perc/km volt:)) majdnem annyival gyalogolok:) Ez feldob és erőt ad. Így leszek majd a mostani legjobbammal az 5.40-es átlaggal is. A futás után következett a fegyencedzés: 2×10 fekvőtámasz  2×10 lábfelhúzás  2×10 guggolás
 
4.Nap. -7 km futás. Ott futottam, ahol 1 évvel ezelőtt a Main partján. 8 km lett végül, megállás és bármiféle feladási kényszer nélkül. Idővel elégedett lehetek, hisz 6.30 alatti tempót diktáltam, és könnyednek éreztem.
 
 
 
2.Hét.
 
 Erre a hétre fehérje dús és nagyon alacsony Ch tartalmú ételeket választottam. Nem olcsó:) Itt ki is bukik, ami egészséges, az drága. Alig vettem valamit, és a heti ételem ára 20 ezer Ft volt. Szerintem itt Németországban sok minden jóval olcsóbb, mint Magyarországon. Sajnos.
Étkezésemben szerepel majd fehérje palacsinta, sok csirkemell, zabkorpás süti, gyümölcs, töltött paradicsom stb...
 
1.Nap. -6 km futás. Munka előtt futottam le, éjszakai műszak következett. Így nappal aludtam, ezt éreztem is az erőmön, nem aludtam ki magam. Nem élveztem a futást, bár nagyon vártam.
 
2.Nap. -6km. Ez az első éjféli futás. Még csak 3 órát dolgoztam, megint éjszakai műszak, viszont csak reggel kell tovább mennem, így végre kialszom magam. Nagyon jól esett a futás. Remek volt az idő, és nagyon jó a csend. Bochumnál ért az éjszaka, így az ipari parkból befutottam a belváros felé. Zuhanyozni pedig azonnal tudtam a lerakóhelyemen.
 
3.Nap. -4 km. Egy hajnal 4-es futás, remek, könnyed. Jólesett.
 
4.Nap. -10 km. Mára 8-at ír a tervezet, de belehúztam, és a mostani versenytempómban 3 szakaszra osztva a sebességet , futottam le. Szerettem volna 1 órán belül lefutni, de 1h01 perc lett. Nagyon elégedett vagyok. Szépen osztottam be az erőm.
 
 
 
3.hét.
 
 
Mivel múlt héten 1,4 kilót fogytam, ami tökéletes, így folytatom ezt a módszert .Kipróbálom a héten a proteines palacsintát, sok csirkét eszem majd, spanyol tortillát, lesz egy görög saláta, zöldség leves csirkehússal turbózva, és sok joghurt, áfonya, eper, málna. Hajrá.
 
1.Nap. -6,6 km  Mai napra 7 km volt a feladat, váltakozó tempóban. Nem sikerült .Érdekes, hogy netes futótársam épp minap mondta, szépen haladok, de nehogy túledzem magam, mert akkor annyi. Megijedtem ma, ugyanis, már a bemelegítésnél éreztem, ma minden más. Igaz hogy nehezen sikerült időt szakítanom az edzésre, és munka közben, már 7 óra vezetés után tudtam bemenni egy autohof-ba, átöltözni és go. Az első km után jött a fájdalom, és mivel volt már ilyenben részem, tudtam, hogy nem szabad erőltetni. Elkezdtem nyújtani, sétálni, lazítani. A bal lábszáram fájt. Olyan volt, mint ha 5kg súly lenne rajta. Végül 10 perc átmozgatás után, már csak kocogva, de nekiestem. Sikerült, de ez ma inkább egy laza futás volt. Nagyon vigyáznom kell, nehogy sérülést szenvedjek. Este nekiestem és átnéztem hogyan edzettem eddig, és bizony magasra tettem a lécet. Talán nem így kellett volna. Ugyanis az elmúlt 2,5 hónapban futottam annyit, mint most 2 hét alatt. 54 km-nél tartok, ami szerintem igen szép eredmény, de valóban visszafogottabban kell edzenem, mert például vasárnapra 8 km volt előírva kényelmesen, erre én erőltetett futást csináltam és 10 km-t. Továbbá kezdem érezni a szénhidrát hiányát, ezért többet kell ennem, mert így gyenge leszek.
 
 
2.Nap.-6,2 Km. A mai feladat 6 km váltott tempójú futás. Szerencsére sikerült hosszú pihenőt csinálnom, egy olyan cégnél, ahol van zuhanyzó. Így reggel 5 órakor ébresztő volt, és könnyedén lefutottam a mai adagot.
 
 
3.Nap. -5,5 km. Mára ugyan 4 km könnyed kocogás volt előírva, de egy megszokott, csendes erdei úton futottam, és nem volt kedvem megállni. Sikerült egyenletes tempót diktálni, egyre erősebbnek érzem magam ezeken a rövid távokon. 
 
4.Nap. -10 km volt a terv, és ennyit is futottam. Érdekes, mert ma lazát terveztem, lazán is futottam, még is 6 perc/km volt ma a tempó. A 7.km-től kezdett a combom fáradni, és nehéz is volt az utolsó 3 km.
 
 
 
4.hét.
 
Előző héthez képest 1 kg-val vagyok kevesebb, így érzem is ennek hatását. A BMI még mindig túlsúlyt mutat, még 9 kg és elérem a normál felső értékét.
 
1.Nap. -6 km. Terv szerint ma váltott tempós futás volt előírva, amit hajnalban sikerült lefutnom. Nagyon jó érzés edzés után dolgozni, olyan fittnek érzem magam.
 
2.Nap. -6 km. Ma sprintek is voltak beiktatva, remekül sikerült. Ismét hajnalban futottam. Az eleje picit nehezebben ment, el volt ernyedve a lábam, pedig hosszan melegítettem, de a lényeg, hogy belejöttem és szárnyaltam:)
 
3.Nap. -4 km. Egy könnyed futás, mondhatni bemelegítés a holnapi nagy menetre. Étkezésben tartok egy szénhidrát estet, azaz durum tészta pesto-val. Meg látjuk segít e a futásban.
 
4.Nap. -10 km. Brutál tempó, 56 perc alatt lenyomtam, végig 6 alatti tempó, talán a 9.km-ben volt egy pici megingás, de megvan:))) Most ettem futás közben egy energia szeletet és vittem iso folyadékot is. Ezt kettőt még gyakorolni kell, mert nehezen ettem és ittam futás közben belesétálni nem akartam. Nagyon nagyon jó érzés. Megvan. A szénhidrát pedig úgy érzem meghozta az eredményt, nem éreztem hogy kifogynék az energiából.
 
 
 
 
5.hét.
 
Az elmúlt 1 hétben, mint az étkezésnél látszott, súlyból elvileg nem veszítettem, de ez nem jelenti azt, hogy zsírból sem. Elégedett vagyok eddig önmagammal, jó visszatekinteni, felidézni a sok-sok kihívást. Most büszke vagyok önmagamra.
 
1.Nap. -6 km. Reggel felkeltem, de szakadt az eső, így elmaradt a futás, de egész nap nyomtam a gázt keményen, hogy este több időm legyen. Azoknak akik azt hiszik én alig melózok, üzenem, tegnap 740 km ma 738 km, 14 óra 37 perc munkaidő ma, mellette 9h 52perc vezetés. Amint megálltam egyik kedvenc autohof-ban, az A6 mellett, rögtön mentem is futni. Szemben a németek már a kamion mellett söröztek, én meg nyújtok, melegítek, ők is:))) Azért jobb ez így. Hegyi futás volt ma, meglepően jól mentem felfelé, szép volt a táj. Nem tudok betelni
ezzel az egésszel, annyira jó érzés, de nem volt ez mindig ilyen könnyed.
 
 
2.Nap. -6 km. 4 km lett belőle. Ismét tanultam valamit, azt, hogy bármennyire bírom, akkor se fussak, mint egy őrült. 4.50-es idővel nyitottam. Boldog voltam, úgy éreztem repülni tudnék, de 1,8km-nél, azt hittem meghalok, annyira meginogtam, meg is álltam, és innen el volt cseszve az egész. Szakadt az eső, és csak pislogtam, csak érjek vissza a kamionig. Ez gyors volt. Így visszakocogtam.
 
3.Nap.-7 km. Remek nap, remek tempó, ilyen egyenletesen még soha nem futottam. A vonalzó görbébb, mint az a vonal, amit a tempóm húz a runkeeper-ben. Király. Szépen tartottam, nagyon jól bírtam, és remek időt futottam. Hihetetlen, pedig csak kocogok, de simán jön a 6perc/km tempó:)) Délután megfejeltem a napot 52 km hegyi biciklizéssel.20 km/h tempóval, megállás nélkül. Jólesett.
 
4.Nap. -8 km. Az első kilométeren azt hittem vége. Éreztem, hogy picit most sok volt a hétvégi menet, a biciklizéssel. Szúrt, nyilalt a térdem, azt hittem lesérültem. Egy km-nél elkezdtem inkább gyors gyalogolni, majd újra kocogás, de fájt. 500 métert mentem így, majd elmúlt a fájdalom. Felvettem egy laza tempót:))) Beszarás,5.50 perc/km, és kocogok rohadt állat fejlődni. Csak szaladok és szaladok...imádom:) yessss
 
 
6.hét.
 
Múlt héten lement 1,6kg, így már 102,9 kilósan szaladgálok. Nem akarok már sokat fogyni, tényleg csak pár kilót, max 6-ot. De lehat annyit sem. Ételeimbe viszek egy kis csavart, picit újítok.
 
 
1.Nap. -6km. 5,6km volt a táv. Nehezen ébredtem, rohadt hosszú volt a hétfői nap. Hajnal 5-kor keltem fel, és mentem le egész a Boden see-ig, ami a német Balaton. Itt van a svájci határnál, és igen mutatós. Lementem a partra és ott futottam, majd vissza a céghez ahol parkoltam. Könnyed futás volt a mai.
 
2.Nap. -6 km.  Reggel nem sikerült futnom, mert esett az eső és hideg szél fújt, viszont este, egy remek helyen sikerült parkolni és itt az autohofnál elmentem .A tempó már fixen 5perc 40/km körül mozog, amit lassúnak érzek, ez jó jel.
 
3.Nap. -4 km. Egy könnyed reggeli futás. Ennyi.
 
4.Nap. -10 km. Elaludtam:( Bevallom picit meg vagyok fáradva, aludni akartam. 9 óra után keltem fel. Csak hogy addigra majd 30 fok volt, hőség. Nekivágtam, de hamar be kellett látnom, ez ma kudarc. Nem ment, a hőség szívta a vérem. 5 km ment, de nehezen. Feladtam.
Jön a meleg, igyekeznem kell hajnalban, vagy késő este futni.
Ráadás, 47 km hegyi tekerés. Az király volt.
 
 
7.hét.
 
1.Nap. -7 km. Esett az eső és fáradt voltam. Úgy döntöttem pihenőnapot tartok.
 
2.Nap. -7 km. Hajnal 4-kor mentem el futni, jól jött ki a fuvar. Na végre, nagyon jól esett ez a reggeli futás, viszont hihetetlenül izzadtam. Amikor kicsavartam a pólómat, igen komolyan jött belőle a nedvesség. Most várom a hétvégi futást, csak el ne aludjak.
 
3.Nap. -4 km.  5 km lett belőle, hatalmas rekorddal. 5.27/km átlag. Jól ment, hatalmas kedvel.
 
4.Nap. -12 km. Kegyetlen. Nagyon jól mentem. Imádom. Szeretem. 6 alatti az átlag idő. Kifutok a világból:)) A legszebb, hogy szépen osztottam az energiám, így a 10.km lett a leggyorsabb km-em. 6km-nél ettem 1/4 energiaszeletet és ittam isotoniás italt.
 
 
8-18.hét
 
Az edzéseket bár nem írtam, becsülettel megcsináltam. De egy idő után ezek nem edzések voltak, hanem a napi élet része, hisz olyan természetesnek vettem, mint a reggeli fogmosást. Idő eredményeim nem sokat javultak, inkább állandósultak "csak", de egyre könnyebben ment, A 10. hét felett már belefutottam a 14. kilométerbe is, ami örömömre nem okozott már komolyabb fáradtságot.
Jött a Horvátországi nyaralás, amitől tartottam, hogy fogok-e edzeni, nos nem, nem edzettem, de minden nap komoly túrákat nyomtunk le barátnőmmel, így a távolságot megtettem. A 14. héten, nem mondhatnám, hogy túlzott előkészületekkel, de lefutottam a 18 kilométert, mind ezt úgy, hogy tartani tudtam a közel 6 perces tempómat. Ezt a következő két hétben sikerült megismételni, és javítani egy picit az eredményemen.
Bár ez a távolság már komoly fájdalmakat okozott a lábamnak, így tartottam tőle, hogy a versenyen esetleg nem is fogom bírni, vagy csak nehezen az utolsó kilométereket. Vettem egy párnácskát a lábujjak alá, amitől sokan jobb lett a futás, és már nem voltak olyan fájdalmaim. Az edzés utolsó 2 hetében, el kezdtem tesztelni géleket, amit a futás végére tartogattam, hogy erőt adjon, hisz a második 18 kilométeres futásom alatt nem igazán gondoskodtam a megfelelő energiapótlásról és a végén, szó szerint, mint akinek lehúzták a rolót, meg is állt a lábam. A géleket tesztelve, az volt a tapasztalat, hogy 1-2 km erejéig segít, de utána talán még rosszabb, ha nincs újabb adag. Majd jött a verseny...
 
 
A verseny.
 
 
A verseny napján, 98 kg volt a súlyom. Azaz 9 kg ment le a felkészülés alatt. Eljött a nap, életem első félmaratonja. Már az év elején regisztráltam, a 6-6.30 percesek közzé. Ez a vége a futóknak. Idő közben viszont javult a teljesítményem, és 2 órán belül szerettem volna futni a 21 kilométeres távot. Előző este megérkeztünk barátnőmmel Budapestre. Semmiképp nem akartam fáradtan kezdeni a versenyt, ezért jöttünk időben. Este, a már bevált módszeremet alkalmaztam. Elmentünk tésztát enni. Nekem ez adja a legtöbb erőt a futáshoz, egy jó nagy adag olaszos, egyszerű tészta. A kedvenc, a brokkolis pesto verde tészta. Reggelire vettem pogácsát, kakaót, energia italt. Kell a szénhidrát ilyen távokra, így hiába kerülöd alapból a magas CH tartalmú ételeket, a verseny előtt ez fontos, különben összeesel. Reggel időben kimentünk a helyszínre, amit még előző este feltérképeztünk, és felvettem a versenysátorban a csomagomat. Nem éreztem magam feszültnek, nem izgultam, hisz csak futni kell, csak most nem magamban, hanem közel 14 ezer emberrel:)  
 
1 órával a verseny előtt elkezdtem a bemelegítést, és bizony pár dolog nehezítette a dolgomat. Telefonom előző nap megadta magát, így zene nélkül maradtam, és nem volt ami mérje a távomat, avagy az időmet. Pulzusmérőm is otthon maradt, na meg a lábujjam alá a futóknak gyártott párna. Jó hogy magamat elhoztam:))) 
Sokat ittam a verseny előtt, ahogy azt javasolták, jó két liter lecsúszott. Az indulási helyen rengeteg wc volt felállítva, 2-szer is meglátogattam. Sokan voltak mindig, így időben be kell állni. A verseny alatt is vannak wc-k, 3 kilométerenként a frissítő helyeknél. Gyűltek az emberek, a hangulat egyre jobb lett. Jó látni a sok csinos nőt, az egészséges embereket, mindenki boldog, a férfiak nem pocakosak, nagyon jó érzés kerített hatalmába, és tudtam, hogy én ezekhez az emberekhez akarok tartozni egy életre. A különböző indulási helyek el voltak kerítve, és mindenkinek be kellett állni oda , ahová regisztrált. Itt elkövettem egy hatalmas hibát, hisz én becsületesen beálltam a gyengék első sorába, ahová regisztráltam, pedig már gyorsabb voltam tőlük. Jött a start, folyamatosan indították az embereket, 5 hullámban. Én az 5.-ben voltam, így már 12. percet mutatott az óra, mikor áthaladtam a startvonalon. Csakhogy ekkorra már körülvettek a lassú futók. Sajnos az első 10 kilométer nem szólt másról, mint hogy kerülgettem az embereket, le lassít-felgyorsít, vár a kellő alkalomra, hogy le tudjam hagyni, mert bizony komoly a tömeg. Sajnos nagyon sokan nem oda regisztrálnak, ahová az ő tempójuk szerint kellene, gyanítom, hogy így is távolabb legyenek a záróbusztól, ami kb 7 perces tempóban jön. Én nem láttam a buszt, na persze kerek 6-os tempóval jöttem. Már a 3. km után voltak sétáló emberek, volt aki megsérült, vagy aki egyszerűen nem bírta. Én igyekeztem tempóban futni, és kinézni egy jó tempójú futót és vele haladni. 3 kilométerenként volt frissítő, ahol adtak szeletelt banánt, vizet, iso italt. Én eleinte a vizet választottam, és egyszer sem álltam meg inni, hanem picit meglassulva 2-3 kortyra lenyeltem. Szinte mindenki megállt, így itt is sok embert kielőztem. Valahol a 13. km-nél, egy hölgy feküdt már stabil oldalfekvésben, mentősök kezelték, rosszul lett. A folyamatos folyadékpótlás, a banán, valóban jót tett, és alig vettem észre hogy futok:) Viszont az időmet hamar tudtam, hogy nem lesz 2 óra alatti, hisz, mint mondtam, sokat belassultam a futók miatt, és az órámra nézve a 10. km-nél, erről le is tettem. Bár szép tempóm volt, a 17.km-ben a sírás jött rám, újra, ahogy eddig mindig, vízhólyag lett a talpamon. Na igen, a párna ezért lett véve:( Nagyon fájt, és megkeserítette a versenyem végét, de nem adtam fel. Az úton végig önkéntes zenészek zenéltek, ki dobolt, ki hegedült, avagy sokan biztattak minket, olykor bizony mosolyt csalva az ember pofájára. Öreg néni, ahogy tapsikolt:) Aranyos volt.
Tehát a zene nem hiányzott. A verseny végén, hatalmas tömeg, tapsvihar mellett futottunk a célig, nagyon jó érzés volt, bár nagyon elfáradt a lábam, attól féltem begörcsölök, megszakadok, annyira merev lettem. De beértem, megállás nélkül, 2 óra 6 perces idővel azaz 6 perc/km lefutottam életem első, és nem utolsó félmaratonját! 2014.